1. Konstnär Janina Stoor | Gränsfors

Konstnären, hantverkspedagogen och eldsjälen Janina Stoor kommer ha med en stor tavla på Midvinterglöd. En tavla som andas mystiken i dimman som sveper in över de mörka hälsingeskogarna! Tavlan är målad till Midvinterglöds fjäderfall.

Oljemålning av Janina Stoor

Konstnären Janina Stoor är född i Österbotten, Finland men bor numera i den hantverksrika byn Gränsfors, i vackra Hälsingland. I Nordanstig har hon nära till naturen, som ger henne inspiration och kraft.

Hennes passion som konstnär är att få arbeta med händerna på alla olika sätt och Janina har en förkärlek till en del material som hon helst arbetar med, men säger att alla material står henne varmt om hjärtat. 

Människans arbete med konst och hantverk kan ha stor betydelse för den personliga utvecklingen. Som hantverkspedagog och kursledare får jag ofta se personligheter stärkas, växa och ta plats och utvecklas inom sitt hantverk och nå ett bättre självförtroende. Det är en otrolig glädje
— Janina Stoor

Janina arbetar med hantverk/konst och målar tavlor i olja, och i sitt yrkesverksamma liv har hon lärt sig mycket och arbetat med trä/snickeri, textil/textiltryck/screen, glasfusing, silverlera, betong, möbelrestaurering, teckning/målning, glasfiber, keramik etc. Janina säger att hon slutar aldrig förundras över materialens mångfald och människors kunnande. De senaste åren har en av Janinas huvudsysslor blivit scenografi. Tillsammans med många fler, gör Janina stora delar av scenografin i Trolska skogen. Janina driver även en fin liten ateljé/galleri i Gnarp, Nordanstig där hon skapar sina alster, håller kurser i målning eller skapar rekvisita till evenemang och konstnärliga projekt. 

Janina är även den som håller i många trådar på själva Midvinterglöd när hon för tredje året i rad är konferencier under dagen! Hon är även en stark pusselbit,drivkraft och kreatör i uppbyggnaden av själva Midvinterglöd och har haft många fingrar med i spelet för att förverkliga och bygga upp Midvinterglöd sedan starten 2012!

Kontakt
Janina Stoor
0739 - 358 105
info@janinastoor.se

hemsida: www.janinastoor.com
instagram: @senzavib
 


2. Hudik Bröd - Dorothea Guth | Hudiksvall

Jag som möter dig i ett tält på Midvinterglöd heter Dorothea Guth och hoppas att du delar min dröm om att verka för vår egen och jordens hälsa. Där är glädjen en lika viktig ingrediens som KRAV-mjölet och vindkraftselen. Att med händerna forma vackra bröd av goda och nyttiga ekologiska råvaror och sedan se dem ta form och färg i stenugnen är en fröjd.

Hudik Bröd, Dorothea Guth medverkar på julmarknaden på Midvinterglöd med sina närproducerade ekologiska bröd och bakverk.

Hudik Bröd, Dorothea Guth medverkar på julmarknaden på Midvinterglöd med sina närproducerade ekologiska bröd och bakverk.

Sedan vi startade bageriet 2010 har det utvecklats mycket. Det lilla caféet har fått krympa lite för att lämna plats åt hyllor, kyl och frys med närproducerade och ekologiska livsmedel från våra bönder och förädlare. Och för er som inte tål det som vanligen ligger i bagerihyllor bakar vi både glutenfria, mjölkfria och sockerfria varianter.

Kontakt
Hudik Bröd
Djupegatan 47 Hudiksvall
0650 -14100
info@hudikbrod.se

Hemsida: www.hudikbrod.se

Facebook: 
www.facebook.com/Hudik-Bröd och
www.facebook.com/Hudik-Brödcykel  


3. Konstnär Petra Shara Stoor - Skulls & Bones Artwork | Jättendal 

Petra Shara Stoor ställer ur sin skelettkonst på Midvinterglöd.

Petra Shara Stoor ställer ur sin skelettkonst på Midvinterglöd.

Petra Shara Stoor är konstnärinnan som inspireras av att belysa balanserna i tillvaron: Ljus mot mörker, värme mot kyla, liv mot död… Allt för att ge betraktaren en upplevelse utöver det vanliga. Hon är intryck och uttryck; Konstnären som vet när man kan låta livet eller döden med sin eviga ingång och utgång vara en inspirationskälla, när man ska släppa ut allt, bryta varje regel av konventionalism i processen. Petra Shara Stoor är född i Österbotten, Finland där hon växte upp med skogen runt hörnet. Med närhet och kärlek till naturen bevittnade hon naturens krafter, metamorfoser, liv och död.

Konstnär Petra Shara Stoor, Skulls & Bones Artwork. Foto av Karin "Wednesday" Brodin

År 2011 fann hon ett kranium av en älg i Hälsinglands skogar. Hon tog med detta kranium hem och bestämde sig för att genom sin konst hylla kvarlevorna och vörda den hårfina gränsen mellan liv och död. Skulls & Bones Artwork var ett faktum och lanserades vid sidan av hennes makeup artisteri. Hon lägger stor vikt på detaljer och ser till att hennes konst går hela vägen; Från hennes händer in i ditt hjärta och själ. 

Konstnär Petra Shara Stoor med sin sambo Fredrik Fernlund på Rock & Art weekend i Huskvarna.

Hennes erfarenhet och verksamhet omfattar idag ett brett utbud av kreativa och konstnärliga tjänster, däribland makeup, masker, skelettkonst, attribut, kostymdesign och events för kommersiella och privata sektorn. Inga djur skadas någonsin av hennes hand i denna process, eller kommer någonsin att sätta livet till för konstens skull. Etiken i skelettkonsten är högt prioriterad.

Kontakt
Petra Shara Stoor
petra@skullsandbonesartwork.com

Hemsidor:
skullsandbonesartwork.com
sharacreations.com

Sociala Medier:
facebook.com/skullsandbonesartwork
Instagram.com/skullartist
twitter.com/skullartist


4. Organo - Hälsokaffe, Té & Choklad

Vad gör ORGANO™-produkter så speciella? 
En föga känd ingrediens som kallas Ganoderma.

Ganoderma, Lackticka på svenska, är en fantastisk svamp som ger intrycket av att vara något övernaturligt eller som om den vore tagen direkt ur en saga. Ganoderma är unik eftersom den växer på träd i skogar i de mer tropiska regionerna av Asien. På ORGANO™, producerar vi enbart den finaste kvaliteten av Ganoderma. Sådan som vuxit ostört på stockar högt i Wuyi-bergen i Kinas region Fuzhou.

I tusentals år har Ganoderma lucidum varit erkänt av de som utövar traditionell asiatisk medicin som den högst ansedda av alla örter och den har fantastiska hälsoeffekter. Det kinesiska namnet för Ganoderma, Lingzhi, betyder “andlig kraft”, medan det japanska namnet, Reishi, kan översättas som “kungen av örter”.

organo_choklad_midvinterglod.jpg

Samtliga hälsodrycker innehåller Ganoderma och du kommer få tillfälle att smaka under Midvinterglöd. Vi har med oss: svart kaffe, latte, mocha, espresso, te och choklad. Vad sägs om en kopp varm choklad med grädde, marchmallows och kanel i decemberkylan? Välkomna!

Kontakt
Pernilla Ingman
073-578 47 27

Hemsida: 
pernilla.myorganogold.com/se-sv/


5. Konstnära Malin Svedberg, Elsa Sophia Art | Hudiksvall

Malin Svedberg, Elsa Sophia Art ställer ut sina målningar 12 december på Midvinterglöd. De flesta av hennes målningar är till salu samt att det kommer finnas merch, bla. vykort och smycken.

Elsa Sophia, egentligen Malin Svedberg, är en konstnär född i Hudiksvall som sysslar med bl.a kollageteknik, akvarell och tuschteckning, oftast blandteknik. Hon har studerat bild & formgivning vid Bromangymnasiet, två år förberedande utbildning vid Sundsvalls konstskola samt ett år Grafisk design & kommunikation i Bollnäs.

Malin har tidigare ställt ut sin konst runt om i Hälsingland och Sundsvall, bl.a Galleri Tingshuset i Delsbo, Ljusbackens kulturexplosion, Galleri Ladan, Subscene festivalen och Sundsvalls kulturmagasin. 

Malin Svedberg, Elsa Sophia Art ställer ut sina målningar 12 december på Midvinterglöd. De flesta av hennes målningar är till salu samt att det kommer finnas merch, bla. vykort och smycken.

Malin har länge varit inspirerad av surrealism och expressionism. Hon får mycket inspiration från hennes egna drömmar då hon ibland skriver ner dessa och återgår till. Mycket skymningsidyll, porträtt samt skulptur.

I år är det första gången hon ställer ut sina målningar på Midvinterglöd. De flesta av hennes målningar är till salu samt att det kommer finnas merch, bla. vykort och smycken.

Malin Svedberg, Elsa Sophia Art


6. Eloísa Martínez Aix - Bakverk | Gnarp

"Aixsucré" är namnet på en dröm som blivit sann. Jag heter Eloísa Martínez Aix och jag älskar att designa och skapa bakverk, med egna händer, som andra kan njuta av.De tårtor och kakor jag gör är många och olika. Bara din egen fantasi sätter gränsen. Jag tar emot beställningar och formar bakverken utefter dina önskemål.
Jag gör bakverk för alla typer av fester, födelsedagar, konfirmation, newborn party, etc." Du kan även hitta originella presenter till jul. 

 

 

Kontakt
Eloísa Martínez Aix
aixsucre@gmail.com
076-013 75 63


7. Fengshuikonsult Marianne Munter | Sundsvall 

Mitt namn är Marianne Munther och jag är fengshuikonsult, djurkommunikatör, reikihealer och hantverkare.

Jag kommer att medverka på Midvinterglöds julmarknad och sälja vin/saft/glögg-hållare med olika motiv. Jag syr även "påsar" som man kan ha toalettpapper eller plastpåsar i. Jag kommer även att ha med mig julkulor som jag har gjort till örhängen, samt kakelplattor med decoupage som är lackade.

Det går även utmärkt att förbeställa så tar jag med mig dom produkter du vill köpa till marknaden.

Kontakt
Marianne Munther
070-365 17 33
brittmariedotter@gmail.com

Instagram: @BRITTMARIEDOTTER

 

Marianne Munther medverkar på Midvinterglöds julmarknad där hon säljer sitt hantverk. 


8. heART of Helsing - Stina-Elise Trolin | Eskilstuna

Stina-Elise Trolin, heArt of Helsing ställer ut till försäljning sina vikingainspirerade smycken på Midvinterglöds julmarknad 12 december 2015. 

Min konst ligger under namnet heArt of Helsing, just för att jag är så kär i mitt Hälsingland. Jag kommer nämligen ursprungligen från Forsa i Hälsingland, men bor nu i Eskilstuna. Jag försöker i mångt och mycket få med Hälsingland i mina kreationer, även om det för det mesta är vikingatidsinspirerade smycken jag skapar, då ett av mina största intressen är vikingatid i olika former.

Stina-Elise Trolin, heArt of Helsing ställer ut till försäljning sina vikingainspirerade smycken på Midvinterglöds julmarknad 12 december 2015. 

Stina-Elise Trolin, heArt of Helsing ställer ut till försäljning sina vikingainspirerade smycken på Midvinterglöds julmarknad 12 december 2015. 

Stina-Elise Trolin, heArt of Helsing ställer ut till försäljning sina vikingainspirerade smycken på Midvinterglöds julmarknad 12 december 2015. 

Kontakt
heArt of Helsing / Stina-Elise Trolin
stinatrolin@gmail.com

Facebook: heART of Helsing


9. Broder Joe - Skäggexpert | Forsa

John-Olov Erickson kommer att sälja sina egentillverkade skäggprodukter "Broder Joe" på Midvinterglöds alternativa julmarknad. 

John-Olov Erickson, är mannen bakom Broder Joe´s skäggprodukter som tillverkas i liten skala men med mycket kärlek. Ekologiska skäggoljor och vaxer, å givetvis mustachvax också. Vårdande för skägg och hud. Mina produkter är rena och jag sköter själv tillverkningen, du hittar inga konstiga tillsatser i dom eller andra petroleum produkter.

Jag tycker om skägg nästan lite för mycket och vill ju att alla ska göra ett ärligt försök till att anlägga ett stort härligt helskägg! På midvinterglöds julmarknad kommer jag att sälja bland annat skäggolja, skäggvax, skäggbalm och mustaschvax. Kom gärna förbi mig och diskutera skägg om du har möjlighet.


LOVE, PEACE & BEARD från Broder Joe
 

Kontakt
Broder Joe / John-Olov Erickson
joe.beardwax@gmail.com
070-955-8701

Hemsida: broderjoe.se
Facebook: Broder Joe's Beard Products
 


10. Lars Svan - Knivsmed | Kovland

Svans smedja, Lars Svan ställer ut sina knivar till försäljning på Midvinterglöds julmarknad. 

Lars Svan, "Lasse" driver Svans Smedja sedan 5 år tillbaka i Kovland, nordväst om Sundsvall där han tillverkar knivblad, yxor, skaft och läderjobb till knivar. För 3 år sedan började han att tillverka knivar, han smider, skaftar och syr sliren till knivarna. I år är det första gången som Lasse medverkar på Midvinterglöds julmarknad där han kommer att ställa ut sina knivar till försäljning. 

Kontakt
Lars Svan / Svans Smedja
070-57 81 992

Facebook: Svans smedja


11. Jens Daniel Burman - Författare | Strömsbruk

Jens Daniel Burman medverkar på Midvinterglöd med debutromanen "Huset" som kommer finnas till försäljning på julmarknaden.

Författaren Jens Daniel Burman har sina rötter i norra Hälsingland och det är även där många av hans berättelser växer fram. Förutom noveller och romaner skriver han filmmanus och producerar egna filmer. 

Debutromanen och julrysaren, Huset, är en berättelse där skräcken letar sig in och får fäste i vardagen, där ett mörkt och undanträngt förflutet träder fram och får den redan tunna isen mellan familjelycka och tragedi att brista.

Den perfekta julklappen till den som vill ha spänning!

Författare Jens Daniel Burman medverkar på Midvinterglöds julmarknad och säljer sin debutroman "Huset". Foto: Eva Quirentia Månsson


12. TOMARUM - Fotokonstnär Christine Linde | Delsbo

Tomarum / Christine Linde ställer ut fotokonst på Midvinterglöds julmarknad 12 december 2015

Tomarum / Christine Linde är en fotokonstnär som är född och uppväxt i Delsbo, Hälsingland. Fotograferandet har alltid funnits, men det är först de senaste 4-5 åren som det dykt upp väsen ur folktron i hennes bilder. Det ni ser i mina bilder är vad min fantasi ger mig då jag är ute och fotograferar. Har flera gånger fått frågan om det verkligen är ansikten i bergknallarna här hemma i Hälsingland, men då försöker jag undvika att ge något svar..

Tomarum / Christine Linde ställer ut fotokonst på Midvinterglöds julmarknad 12 december 2015

Folkmusiken och min hembygd har stor del i att mitt skapande ser ut såhär. Växte upp mitt ibland gamla fina Hälsingegårdar och spelmansstämmor. Så det känns rätt självklart att det är såhär min konst ser ut idag.

Tomarum / Christine Linde ställer ut fotokonst på Midvinterglöds julmarknad 12 december 2015

Kontot Tomarum på Instagram har blivit ett bra sätt för mig att dela med mig av min konst och jag får så fina ord från människor runt i världen varje dag. Då fotokonsten numer är mitt enda leverne, är det helt fantastiskt att jag lyckats nå ut till så många där. 

Försäljning bilder tryckta på matt fotopapper i storlekarna 15X15 till 50X70 cm.

Säljer även kuddfodral i 50X50 cm. 

Tomarum / Christine Linde ställer ut fotokonst på Midvinterglöds julmarknad 12 december 2015

Kontakt
Tomarum / Christine Linde
tomarumphoto@gmail.com

Hemsida: tomarum.tumblr.com
Facebook: facebook.com/tomarumphoto
Instagram: @tomarum


13. Tititibaka Arts & Crafts | Stockholm

Konsthantverk med en rustik design gjorda av brons och silver, inspirerade av nordisk mytologi och historia.

Titibaka är en svensk allkonstnär och hantverkare som hämtar sin inspiration från Nordisk forntid, hednatro och folklore. Titibakas skapelser har en rustik och lite tidssliten framtoning, vilket ger en känsla av forntida magi.

My arts and crafts are inspired by the Nordic nature, folklore and history. The design is rustic, rough, earthy and sometimes even primitive. The quest is that Titibaka Arts and Crafts will be unique and magical... I want to have a sense of antiquity and immortality over my creations.
— Titibaka Arts and Crafts

Kontakt
Titibaka Arts & Crafts

Webbshop:  www.etsy.com/shop/Titibaka
Facebook: Titibaka Arts & Crafts
Instagram: @titibaka
Tumblr: titibaka.tumblr.com


14. Järvsöklämman - Hällvarma Tunnbrödsklämmor | Järvsö

Järvsöklämman medverkar på Midvinterglöd med sina hällvarma tunnbrödsklämmor med smaker från Hälsingland. 

Hälsingland är ett fantastiskt landskap när det gäller lokala matprodukter av hög klass. Att få samla dom i en ny matprodukt, JärvsöKlämman, känns extra roligt. 
Under vintern 2015 såldes Lottas klämma i serveringskåtan Chinovas Eftertanke som finns på Järvsöbackens sydplatå. Här blev den snabbt ett populärt matalternativ för skidbackens gäster och tanken på att sälja klämman övriga delar av året föddes.

Järvsöklämman medverkar på Midvinterglöd med sina hällvarma tunnbrödsklämmor med smaker från Hälsingland. 

Lotta startade Järvsöklämman våren 2015 och under sommaren har hon nu sålt klämman i egen regi, främst på lokala event i Järvsötrakten, men även i Gävle på den nya lokala matmässan Svenska Smaker. Responsen har varit mycket positiv och nu fortsätter försäljningen löpande på olika event. Det är nu Midvinterglöds tur att få ta del av Järvsös nya smakupplevelse JärvsöKlämman. En fantastisk hällvarm tunnbrödsklämma med smaker av lamm, getost, skinka, pesto och havtornshonung, allt samlat i ett tunnbröd bakat på Stenegård. Hitta din favorit!

loggasmyk1.jpg

Kontakt
JÄRVSÖKLÄMMAN
Lotta Olsson
073-039 29 42


15. Darkpassion - Chokladpraliner | Gnarp

DarkPassion var det självklara namnet när jag för ett antal år sedan började tillverka mina egna chokladpraliner.

För det är just en passion för den mörka chokladen jag har. Och hantverket. Att tillverka chokladpraliner för hand kräver gott om tid och en stor portion kärlek till hantverket.

Jag lägger ner min själ i mina praliner och varje detalj är viktig. Allt från fina råvaror, gärna ekologiska, till äkta och kraftfulla smaker och inte minst ett utseende som lockar ögat.
— Annika von Schlieben, DarkPassion

Min lilla chokladfabrik finns mitt i Gnarp och här tillbringar jag all ledig tid. Jag jobbar endast med mörk choklad med 70% kakaohalt, ekologisk och FairTrade-märkt. Hela sortimentet är dessutom laktosfritt vilket många uppskattar.

Utöver praliner har jag också ett stort sortiment av handgjorda chokladkakor och annat gott. Dessa är inte bara laktosfria utan helt mjölkfria. Försäljningen sker oftast via hemsidan men det går naturligtvis även bra att knacka på dörren. Om jag är hemma så öppnar jag!

Kontakt
DarkPassion / PralinPinglan
Annika von Schlieben
070-3531313
info@darkpassion.se

Hemsida: darkpassion.se
Facebook: Darkpassion.se


16. Silversmed Barbro Svensson Löftsted | Näsviken

Silversmed Barbro Svensson Löfstedt gästar Midvinterglöds julmarknad 12 december 2015!

Jag heter Barbro Svensson Löfstedt och har min lilla silversmedja i Näsviken och där är jag ofta och länge! Min inspiration till mitt skapande finner jag lite här och där men oftast i naturen.

Silversmed Barbro Svensson Löfstedt gästar Midvinterglöds julmarknad 12 december 2015!

Silvret är ett fantastiskt material med sin spänst och sin glans men även ibland otroligt motsträvigt, vilket ger mig en utmaning samtidigt som det utvecklar mig som konstnär. Sedan år 2014 håller jag även kurser i silversmide. Mina alster finns till försäljning i sjöboden i Hudiksvall och på Glössbolagret och nu även på Midvinterglöds julmarknad 12 december 2015. Min silversmedja är öppen när jag är hemma, så välkomna att kika in när ni har vägarna förbi. 

Silversmed Barbro Svensson Löfstedt gästar Midvinterglöds julmarknad 12 december 2015!

Silversmed Barbro Svensson Löfstedt gästar Midvinterglöds julmarknad 12 december 2015!

 

Kontakt
Barbro Svensson Löfstedt
070-5530825
barbro.lofstedt@gmail.com


17. NYMLA - Attributmakare Caroline Eklund | Skellefteå 

Nymla – konst & hantverk från natur och folktro.

Caroline Eklund, skaparen bakom Nymla, är konstnär och hantverkare och bosatt i Skellefteå. Med inspiration från legender och folktro, natur och historia, det övernaturliga och underliga - ger hon liv till sina egna fantasivarelser.
Oftast är det väsen som lever djupt inne i skogar, sjöar och berg – långt bort från människans fördärv. 

Med hjälp av både utbildningar – inom bl.a. textil & design, läderhantverk och attributmakeri - och egna påhitt så har hon lärt sig använda många olika material och tekniker, både moderna och traditionella sådana. Men oavsett material eller teknik så tenderar skapelserna i slutändan att förmedla en organisk och genuin känsla.
I sin studio skapar hon allt från djurmasker, handbundna böcker och fjäderpennor till små trollvarelser och lyktor.

Kontakt
Nymal / Caroline Eklund
mail@nymla.se

Hemsida: nymla.se
Webshop: nymla.etsy.com
Facebook: facebook.com/nymla.se
Instagram: @nymla


18. Bjarkan Foton, Linda W Bjarka | Frägsta Kulturgård, Näsviken

Linda W Bjarka ställer ut sina porträtt inspirerade av grekisk mytologi på Midvinterglöd

Gillar tanken på att gudar och gudinnor i den grekiska mytologin kan symbolisera olika delar av vårt psyke. Den tanken i kombination med ett fotointresse resulterade i utställningen "Gudarna inom oss" med ett sextiotal fotoporträtt med motiv från grekisk mytologi. Några av dessa  porträtt kommer att visas på Midvinterglöds julmarknad 12 december 2015. 

Linda W Bjarka ställer ut sina porträtt inspirerade av grekisk mytologi på Midvinterglöd

Linda W Bjarka ställer ut sina porträtt inspirerade av grekisk mytologi på Midvinterglöd

Kontakt
Bjärka Foton / Linda W Bjarka
070-371 09 56
bjarkafoton@gmail.com

Hemsida: bjarkafoton.weebly.com


19. M-Form, Keramiker Malte Larsson | Alnö

M-form, keramiker Malte Larsson medverkar som utställare på årets julmarknad under Midvinterglöd. 

Keramiker Malte Larsson som driver företaget M-form är bosatt och verksam på Alnön i Sundsvall. All keramik är handdrejad och bränd till stengods, vilket innebär att den är stark och tålig. Malte gör mest bruksföremål som är sköna för ögat och praktiska att använda. Föremålen tål ugnsvärme, kan maskindiskas och kan även användas i mikrougn förutom saker med guldkant. 

M-form, keramiker Malte Larsson medverkar som utställare på årets julmarknad under Midvinterglöd. 

M-form, keramiker Malte Larsson medverkar som utställare på årets julmarknad under Midvinterglöd. 

Kontakt
M-FORM / Malte Larsson
070-23 25 647
malte.larsson@malteform.se

Hemsida: malteform.se


20. Grävlings Naturprodukter | Gräsö

Grävlings Naturprodukter är ett litet lokalt företag i Roslagen med fokus på tillvaratagande, hållbart leverne och återbruk. Vi använder oss av naturliga råvaror, gärna sådant man kan hitta i skog och mark, t.ex. kåda, horn och ben.

Vår målsättning är att hålla gamla tekniker och traditioner vid liv samt i största möjliga mån arbeta på ett hållbart sätt. Exempel på våra produkter är lädersmorning, kådsalva, tjärsalva, tjärljus, honungsljus, hornslöjd, smycken av fjädrar och tänder, nautica med mera. Allt vi gör tillverkas hemma i köket hos oss på Gräsö.

Janne är född och uppvuxen på Gräsö och har en gedigen kunskap om djur och natur. En stor del av Grävlings Naturprodukters produkter består av sådant Janne tagit till vara på under skogspromenader, vid slakt och skyddsjakt. Janne kokar också salvor och skosmörja, täljer, slöjdar i ben och horn, nålbinder, stöper och gjuter ljus, knyter nät och knopar. 

Martina kommer ursprungligen från Småland och har en lång erfarenhet inom historiskt återskapande. Martina är utbildad inom forntida textil- och skinnhantverk på Bäckedals och Gotlands folkhögskolor och garvar, nålbinder, syr, gör smycken, tovar, stöper och gjuter ljus.