För varje Midvinterglöd som passerar så fylls många hjärtan och sinnen med vackra minnesbilder. Tack vare de eldsjälar till fotografer som medverkar på glöden så har vi även digitala album fyllda med glödande minnen på bild eller film att dela med oss av till er. Här kan ni ta en rundtur genom Midvinterglöds historia. 


Efterglöd 2012 - 29 December

När Midvinterglöd 2012 gick av stapeln gästades vi inte bara av många besökare, utan även av en vinterstorm som hette duga. Denna storm ven runt 20 m/sek den 15 december 2012 och till mångas förtret var vägarna nästintill oframkomliga och hindrade flertalet från att kunna besöka Midvinterglöd. Vi beslöt oss således för att kort därefter, den 29 december, blåsa liv i ännu en glöd och vi kallade detta evenemang "Efterglöd".  Den glöden innehöll godbitar från Midvinterglöd.
 

Fotografer:

 

Midvinterglöd 2012 - 15 December

Premiäråret för Midvinterglöd var 2012 och det datum vi valde var den 15 december. Starten till Midvinterglöd blev nästan till av en slump och var från början tänkt att vara en "liten julmarknad" på efterfrågan av en ung tjej som tyckte att det inte fanns så många evenemang på vintern när det är så kallt och mörkt. Där såddes första fröet till glöden, att skapa en alternativ julmarknad med uppträdanden, storytelling och gemenskap. Vi satte ett mål i fokus: att skapa en glödande tradition som med sitt unika uttryck skulle lämna vackra minnen i både själ och hjärta.  

Den 15 december 2012 blev en minnesrik dag. Hela teamet bakom Midvinterglöd jobbade dag som natt för att genomföra den första milstolpen i Midvinterglöds historia. När dagen med stort D hade kommit anlände en av de största gästerna någonsin och denna gäst beslutade sig för att stanna hela dagen. Vi fick nämligen äran att gästas av vinterstormen som ven och piskade våra kinder med närmare 20 m/sek. När stormen gjorde sin entré kände vi först ett uns oro för hur detta skulle gå, hur vi skulle klara av att genomföra detta arrangemang i dessa vindar. Men glöden övervann stormen och tände än mer lågor i oss eldsjälar och tillslut så dansade vi hand i hand med stormen. Den tillförde ett helt fantastiskt element av magi. Det går inte i ord egentligen inte att beskriva. 


Midvinterglöd 2012 blev en succé. Temat för Midvinterglöd 2012 var Lucia i folktron med vokalgruppen Dimmerar´yn som tolkade historier från folktron och folktrolivsforskare Sandra Lantz berättade för oss om historiens vingslag. Vi lekte med elementen eld och is under Midvinterglöd 2012. Lena Kriström från ICEHOTEL  var här och skulpterade fram ett eldkonstverk i ett 2 ton isblock nerfraktat från Jukkasjärvi.


EMP- eldartisterna från Umeå uppträdde i vinterstormen med sina flammande lågor och eldar. Den av Fredrik Thelin handsmidda över 2 m stora "Syndabocken" stod solid på sin plats i stormen. Violinisten Francesca Crotti Musnicki flög vi in från Italien för att hon med sin elektroniska fiol skulle skapa musik och upplevelser för publiken. Thomas von Wachenfeldt och Lisa Eriksson Långbacka bjöd på vacker musik med fiol och dragspel och konstnären Janina Stoor livemålade en tavla i temat "Midvinterglöd" som vi auktionerade ut.  Utställare, hantverkare och konstnärer i logen hälsade varje gäst välkommen till sina bord. Det var en dag vi sent kommer att glömma- måhända lever den för alltid kvar i våra hjärtan, som den dagen när vi red ut många stormar och stod rakryggade som de kulturella eldsjälar vi är. 

 

FILMPRODUKTION:

Roadsidepicnic
Daniel Burman
Roadsidepicnic.se

MUSICPRODUKTION:

SENZAVIB
THOMAS VON WACHENFELDT
ROADSIDEPICNIC.SE

 
 

FOTOGRAFER:

DANIEL FUNSETH 
 

FREDRIK BROMAN 
HUMANSPECTRA.COM

PHILIPPE RENDU
PHILIPPE.SE

JOAKIM BROLIN 
JOAKIMBROLIN.SE

 

Design & Affischer:  

 

ANTON ALEXANDER JACOBSON
antonjacobson.com