1. ISSKULPTÖR LENA KRISTRÖM FRÅN ICEHOTEL

Lena Kriström skulpterar mestadels i sten, och detta såväl i sin ateljé i Uppsala som i Italien och Frankrike. Ett stående uppdrag har sedan 1993 varit att varje vinter ta sig an ICEHOTEL i Jukkasjärvi och förse den evigt smältande byggnaden med skulpturer av is och snö.
I skapandeprocessen utgår hon ofta från den ursprungliga formen i materialet och hugger sedan fram det hon ser och vill uttrycka.

Isskulpturer av Lena Kriström från ICE HOTEL, Jukkasjärvi Sweden.

Figurer, kroppar och mänskliga uttryck är det som intresserar mig mest. De är en outtömlig källa för fascination och inspiration för min konst.
— Lena Kriström

Lena har handlett kurser i is och snö för blivande landskapsarkitekter och
undervisat i teckning och skulptur på konstskolor samt handleder kurser i betonggjutning. Lena håller även kurser på ICEHOTEL.

ICEHOTEL i Jukkasjärvi. www.icehotel.com

Kontakt
Lena Kriström
Telefon: +46(073-330 68 60
Epost: lena@lenakristrom.se

Hemsidor:
lenakristrom.se
icehotel.com


2. Eldshow med EMP (Elemental Motion Performance)

EMP är den Umeå-baserade gruppen av eldperformancekonstnärer som kommer att gästa oss och mästra elementet eld i sin unika eld- och ljusshow. Upplev när lågorna sluter sig runt denna kalla midvinterkväll och lämnar efter sig ett skimmer av varmt ljus.
EMP har medverkat på allt från stora invigningsceremonier till festivalscener och levererar en bredd av olika produktioner, allt från gatushower och företagsevent till fullstor festivalshow komplett med liveband och specialkomponerad musik.

Midvinterglöd 2012 i Jättendal. Eldshow med EMP (Elemental Motion Performance)

The official video for "Burn It Down" performed by EMP, Elemental Motion Performance. Produced by: Clash Kommunikation/Clashy Studios in cooperation with Epos MD & EMP. Cinematography, 1st camera & editing: Joachim Ljungquist Set assistants: Anna Muñoz Lundgren & Magnus Johansson Music written, recorded, produced by EMP.

3. Luciaframträdande ur djupet av folktron med kören Dimmerar´yn 

Vad vore en afton i folktrons och magins tecken utan sång? MIDVINTERGLÖD har därför beståtts med en alldeles egen kör för ändamålet.Dimmerar'yn - 9 kvinnovarelser av gudinnornas skrå, kommer att lysa upp kvällen med sina vackra stämmor genom framförandet av sångstycken från en fjärran tid.  Dessa sånger - menade att sätta ljuset på det tidlösa arv som Luciaaftonen bär på, är skapta att hållas nära hjärteroten långt efter att de sista klangerna dött ut.
Från oss alla nu - till er alla i framtiden.

Midvinterglöd 2012 i Jättendal. Kören DIMMERAR'YN - Luciaframträdande ur djupet av folktron.

Midvinterglöd 2012 i Jättendal. Kören DIMMERAR'YN - Luciaframträdande ur djupet av folktron.

Kören Dimmerar'yn består av:

  • Lovisa Hall
  • Tua Eurén
  • Lotta Lindgren
  • Greta Andersson
  • Barbro Larsson
  • Kajsa Red K Benett
  • Bonnie Danielle Söderberg
  • Helena Högström

Kören Dimmerar'yn är en magisk sammastrålning av krafter och vi kommer att få höra specialarrangerade låtar av Lovisa Hall och Tua Eurén.

Leo Flavum har inför MIDVINTERGLÖD komponerat öppningsnumret åt kören Dimmerar'yn.

Kontakt

Dimmerar'yn
Petra Shara Stoor
shara@sharacreations.com

facebook.com/dimmeraryn


4. Folklivsforskare Sandra Lantz - Hur har Luciatraditionen tagit plats inom folktron?

Sandra Lantz är doktorand vid Centrum för Scandinavian Studies, Aberdeen University, Skottland. Hon undervisar också religionshistoria vid högskolan i Gävle.

Vi kan stolt meddela att Sandra kommer att ansluta sig till oss på Midvinterglöd och upplysa oss om historien bakom flickan av ljus, - Lucia och olika traditioner knutna till firandet. Det finns mer än det som ögat kan se...

Midvinterglöd 2012 i Jättendal. Folklivsforskare Sandra Lantz berättar om hur Luciatraditionen tagit plats inom folktron.


5. Glödande fiol- & dragspelsmusik med Thomas Von Wachenfeldt, Lisa Eriksson Långbacka och Francesca Crotti Musnicki

Thomas Von Wachenfeldt spelar fiol på Midvinterglöd i Jättendal.

Thomas von Wachenfeldt har en rik bakgrund avseende att komponera-, producera och framföra musik, huvudsakligen med fiol och gitarr som sina främsta instrument.
Thomas började sin karriär inom musiken med death/trashmetal-bandet "De Tveksamma" och senare startade han även upp det esoteriska rockbandet "Lodge Doom".

"Lodge Doom restes ur viljan att skapa en unik mix av samtid och traditionell mörk musik. Lodge Doom-upplevelsen är den av otyglade violiner, gitarrer och mässande sång. Låtarna kastar igenkännande blinkningar såväl åt arvet från den klassiska musiken som åt den psykedeliska rocken samt Hammerproduktionerna från 60-talet.
Kärnan i Lodge Doom är en rockorienterad akustisk instrumentation med skarpslipade, dunkla harmonier.

Thomas har också släppt det uppskattade soloalbumet "Malleus Clericum", på vilket han med fiolen tar sig an det esoteriska arvet inom folkmusiken.

Lisa Eriksson Långbacka spelar dragspel på Midvinterglöd i Jättendal.

Lisa Eriksson Långbacka är dragspelerskan som studerat accordeon och komposition på masternivå vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. I dessa dagar är hon flyhänt nog att röra sig inom vilken genre som än behagar henne, men tonvikten ligger på svensk folkmusik från svunna tider.

Även Kungliga Musikaliska Akademien uppskattar denna dams kunskaper, vilket ett nationellt stipendium för folkmusiker låter göra gällande. Lisa är också flitigt verksam som frilansande musiker i en mängd olika sammanhang och under MIDVINTERGLÖD låter hon tonerna från sitt dragspel vina i harmoni med Riksspelman Thomas von Wachenfeldts glödande fiol. Detta blir episkt vackert.

Violinisten Francesca Crotti Musnicki från Italien närvarar på Midvinterglöd i Jättendal.

Francesca Crotti Musnicki från Italien kommer att förära oss med ett besök under MIDVINTERGLÖD och uppträda med sin fiol!

Francesca besökte Skulls & Bones Artwork sommaren 2012 i samband med öppningen av vårt galleri och vårt CONJUNCTION Party! Francesca förälskade sig i Sverige och Hälsingland och vill komma på besök igen och det blir nu under MIDVINTERGLÖD!!! Vi kommer att få ta del av hennes nya musikaliska resa... för den vill hon dela med oss då! Det kommer att bli magiskt...Vi hälsar Francesca varmt välkommen tillbaka till Jättendal!!


6. Fredrik Thelin visar sin smideskulptur "Syndabocken"

Syndabocken: Och älvorna dansar i Hälsingland.

Syndabocken (The Scapegoat) av Fredrik Thelin. Han väger 409kg och sträcker sig mot skyarna med en höjd på 270cm.

Vi välkomnar varmt smidesskulpturen "Syndabocken" till MIDVINTERGLÖD, och ett lika varmt välkomnande till smeden Fredrik Thelin som även han kommer att finnas på plats! Se Syndabocken glödande het stå i flammor under MIDVINTERGLÖD och lysa upp kvällen för oss!

Smidd med passion och eld är det min hyllning till livet, kärleken och moder jord...
— Smed Fredrik Thelin

Midvinterglöd 2012 i Jättendal. Fredrik Thelin visar smideskulptur "Syndabocken".


7. Anna-Carin Nordin - Världsmästare i vintersimning

Elementet vatten i sin rinnande form representeras på MIDVINTERGLÖD av världsmästerskan i vintersimning (450m Endurance Swim) Anna-Carin Nordin. I isgripande vintervatten kommer hon att bjuda på en uppvisning i mod och självkontroll. Du - besökaren, gives här tillfälle att glädja dig såväl åt dina varma kläder som åt din plats på säkert avstånd från vattnets kalla grepp. Anna-Carin gör det som få vågar... och än fler drömmer mardrömmar om.

Läs mer om Anna-Carin Nordin

Midvinterglöd 2012 i Jättedal. Världsmästare i vintersimmning Anna-Carin Nordin tar sig an de frusna strömmarna i Jättendalssjön.   Nordanstig.se - Nytt världsrekord satt i Mellanfjärden då Anna-Carin Nordin klassificerade sig som Ice Swimmer den 2 november 2012

Midvinterglöd 2012 i Jättedal. Världsmästare i vintersimmning Anna-Carin Nordin tar sig an de frusna strömmarna i Jättendalssjön.

Nordanstig.se - Nytt världsrekord satt i Mellanfjärden då Anna-Carin Nordin klassificerade sig som Ice Swimmer den 2 november 2012


8. Live Oljemålning med Janina Stoor

Janina Stoor kommer från hantverkstraditionstyngda Gränsfors. Här har hon nära till naturen, som ger henne både inspiration och kraft. Janina arbetar främst med betong och målar oljetavlor men hon har trakterar även: trä, textil, glasfusing, silverlera, betong, keramik mm.

Jag slutar aldrig förundras över materialens mångfald och människors kunnande. Det är en rik värld vi lever i, en värld rik på kunskap.
— Janina Stoor

Hennes passion i livet är att få arbeta med händerna på olika sätt. Hon har förvisso en förkärlek till somliga material, men alla står de henne varmt om hjärtat.

Tavla av Konstnär Janina Stoor, Gränsfors.

Kontakt
Janina Stoor
janinastoor.com


9. Visstund med Emma Härdelin känd från Garmarna

Emma Härdelin sjunger på Midvinterglöd 2012 - Efterglöd.

Emma Härdelin är folksångerska och uppvuxen i Jämtland och Hälsingland. Emma har främst gjort sig ett namn på världsmusikscenen som frontfigur i gruppen Garmarna som med sina album gjort succé världen över.

Emmas sång har en slags vemodighet över sig men bjuder också på överraskningar både i text och melodi. Hon sjunger tätt, rakt på och helt självklart. Emma kommer att spela på Midvinterglöd 2012 - Efterglöd.


10. Filmvisning med Roadside Picnic

Roadside Picnic är ett litet filmbolag i Strömsbruk med en stark drivkraft att berätta om det angelägna. Vare sig det handlar om en dokumentär om organbyte eller en dramatisk skräckfilm så gör vi det med hjärta och entusiasm.

roadsidepicnic-film.jpg