Lucia i folktron med Dimmerýn - Akt II - Norrskenetes Spegel

Lucia i folktron - Midvinterglöd 2012.  Foto: Daniel Funseth

Dimmerar'yn - 9 kvinnovarelser av gudinnornas skrå, kommer att lysa upp kvällen med sina vackra stämmor genom framförandet av sångstycken från en fjärran tid.  Dessa sånger - menade att sätta ljuset på det tidlösa arv som Luciaaftonen bär på, är skapta att hållas nära hjärteroten långt efter att de sista klangerna dött ut. Från oss alla nu - till er alla i framtiden.

Dimmerar'yn är en vokalgrupp från norra Hälsingland, som med sina vackra stämmor framför sånger från förfluten tid såväl som nutid. 

Vokalgruppen Dimmerar´yn från Hälsingland uppträder med showen Lucia i folktron.  Foto: Karin Wednesday Brodin 

Dimmerar'yn som betyder "Gudinnorna", är en synergi av vackra musikaliska impulser och inspireras av de magiska och sagolika elementen. 

Gruppen bildades hösten 2012 och är en enad kraft av kvinnor som med sin vackra musik och samstämda klang vill trollbinda sin publik och nå ända in i hjärteroten.

Dimmerar'yn är en magisk sammanstrålning av krafter och vi kommer under Midvinterglöd 2013 att få höra specialarrangerade låtar av Tua Eurén, Lovisa Hall, Thomas von Wachenfeldt och Leo Flavum. 

Medlemmar:

  • Lovisa Hall
  • Tua Eurén
  • Lotta Lindgren
  • Kajsa Benett
  • Helena Högström
  • Bonnie Danielle Söderberg
  • Barbro Larsson
  • Greta Andersson
  • Petra Shara Stoor

Den 14 December 2013 anordnar vi vår alternativa julmarknad Midvinterglöd hos Skulls & Bones Artwork i Jättendal, Hälsingland. Kom och dela glöden med oss! Vokalgruppen Dimmerar´yn uppträder med Lucia i folktron och här är ett litet smakprov på det som komma skall...

 

"Rymenar" - Malin Mellryd - Årets Lucia i folktron, Midvinterglöd 2013 | Trollhättan

Malin Mellryd -  "Rymenar"  bär kronan och traditionen vidare med Lucia i folktron akt II under Midvinterglöd 2013 -  "Norrskenets Spegel"! Foto, makeup & modell: Malin Mellryd. 

 

"Rymenar", Lucia i folktron Akt II
 Midvinterglöd 2013 - Norrskenets Spegel

 

I den kalla midvintern har värmen gått i träda. Djupt under det vita i dovnad sömn, väntar liv på ljusets återkomst längs nejden. Allt borde vara tyst, alla borde sova. Men ett järtecken formas i nordan...

Då stjärnelden lyser över himlen blir längtan för stark. Det liv som i jorden sover vaknar i rop och åstundan, sträcker sin andemening mot höjderna, klöser sig genom tjäle och skorpa, smälter snön med sin längtan.

Och upp ur djupet stiger hon - livskraften förkroppsligad. Född är Rymenar och hon mottager den svarta ljuskronan för att med den över sitt bleknande hår besvara norrskenets lockrop.
— Dikt av Leo Flavum

 

Malin Mellryd är åres Lucia på Midvinterglöd 2013

Midvinterglöds lucia 2013 heter Malin Mellryd och är en sann konstnärssjäl ända ut i fingerspetsarna.  Besök Malins Facebooksida och ta del av de vackra konstverk hon skapar som är allt ifrån skulpturer, fotografier, målningar, skisser mm! Malin beskriver sig själv där med att hon kommer från djupet av skogarna i Sverige och hon hämtar sin inspiration från djuren, naturen och den svenska folktron i sitt skapande. 


Ignis Döttrar uppträder med eldshowen "Väsen" | Stockholm & Göteborg

Ignis Döttrar kommer att gästa Midvinterglöd med sin nyskapade föreställning och eldshow "Väsen". I denna föreställning använder Ignis Döttrar sig av levande eld i kombination med dans och berättande för att skapa en stämning och mystik. 

Under årets mörkaste timmar och längsta nätter vaknar de till liv. Ända sedan tidernas begynnelse har de samlatsför att dansa, i eldens sken. Elden den livgivande, den glödande, den gnistrandeVäsen sprungna ur skogens bark, mossans grönska och iskristallens sken... Och nu dansar de för er...
— Ignis döttrar
Ignis Döttrar med eldshowen "Väsen"

Ignis Döttrar med eldshowen "Väsen"

Med elden i centrum, framburen av mytologiskt inspirerade väsen, varelser födda ur drömmars möte med verklighet, möts olika konst och uttrycksformer i en unik elddansföreställning, något speciellt att minnas. 

De två väsenslika karaktärerna symboliserar djur / djuret och snö / is,  vind / fågel. Betraktaren ska få en inblick i en annan värld, som om man kikar genom en grans tjocka grenverk in i en glänta och osedd får ta del ett mystiskt skådespel, där isen flyger på eldvingar, där djuret följer elden, förvandlas till glöd och väcker den store...

Ignis Döttrar består av Anna Hellsten och Annika Lykta

Anna Hellsten: 

Har sedan millenieskiftet arbetat med eld i olika konstellationer och föreställningar, men alltid med dansen som grund och elden som krydda. Till meritlistan hör bl.a. flera års deltagande i urkultfestivalens eldnatt, Tjolöholm slotts julmarknad (2009-2013), samt flertalet företagsevent, bröllop, fester och invigningar.

Annika Lykta: 

Är skådespelerska med inriktning mot fysisk teater, mask och dans. Utbildad inom Commedia dell’Arte hos Teatro del Vicolo i Italien och på Dramatiska Institutet i Stockholm. Har lång erfarenhet av underhållning på historiska festivaler och marknader, event och fester och jobbar till vardags med Långsjö Teatern.

Digitala kanaler
Hemsida


Konstutställning i vintersagoland med Janina Stoor | Gränsfors

Janina Stoor, Senza Vib Konst & Musik. Foto: Petra Shara Stoor

Konstnären, hantverkspedagogen och eldsjälen Janina Stoor ställer ut sina vackra utomhustavlor i  betong på Midvinterglöd.

Detta blir inte vilken konstutställning som helst, utan vi välkomnar er till en konstutställning i ett magiskt vintersagoland, där konsten omfamnas av rimfrostiga och silverstänkta träd! Konsten kommer att avnjutas utomhus i det sagoinspirerade område vi kommer att skapa och dedikera för denna utställning. 

 "Isgrim" betongtavla av Janina Stoor. Dessa tavlor kan placeras utomhus. Tavlorna tål väder och vind. 

Konstnären Janina Stoor är född i Österbotten, Finland men bor numera i den hantverksrika byn Gränsfors, i vackra Hälsingland. I Hälsingland har hon nära till naturen, som ger henne inspiration och kraft.

Hennes passion som konstnär är att få arbeta med händerna på alla olika sätt och Janina har en förkärlek till en del material som hon helst arbetar med, men säger att alla material står henne varmt om hjärtat. 

Det är en rik värld vi lever i, en värld rik på kunskap
— Janina Stoor

Janina arbetar främst med betong och målar oljetavlor, men i sitt yrkesverksamma liv har hon lärt sig mycket och arbetat med trä/snickeri, textil/textiltryck/screen, glasfusing, silverlera, betong, möbelrestaurering, teckning/målning, glasfiber, keramik etc. Janina säger att hon slutar aldrig förundras över materialens mångfald och människors kunnande. 

Digitala kanaler
www.janinastoor.com
www.senzavib.com


Magiker Adrian Videla | Hassela

Magiker Adrian Videla gästar Midvinterglöd!  www.adrianvidela.com

Vi träffade Adrian i somras när Skulls & Bones Artwork deltog som utställare på medeltidsdagen i Hassela. Adrian gästade vårt utställarbord och det visade sig att han var en fingerfärdig ung herre som hade många ess i ärmen. Det är så fantastiskt roligt när möten som dessa leder till kreativa samarbeten för Adrian kommer nu att gästa Midvinterglöd och trollbinda och underhålla våra besökare med sin magi.  

Adrian beskriver sig själv såhär:

 
Adrian Videla

Adrian Videla

Jag föddes en kylig vinternatt. I mörkaste skogen, vid en lägereld, födde min mor mig i fullmånens sken. Omgiven av dansande häxor, övervakad av näcken, förlöst av skogsrået till en kör av ylande vargar välkomnades jag av skogens alla knytt och väsen. "Han har anlänt nu" viskade Vildvittrorna. Min mor log, kysste mig på pannan och överräckte mig till älvorna som fostrat mig sedan dess. Min far var en vilde från andernas bergstrakter och min mor var sprungen av vikingar. Det är allt jag fått berättat för mig om mitt ursprung. Resten är höljt i dunkel.

I tioårsåldern flyttade jag hem till familjen Wintherflykt i det svarta huset, och blev nästan en människopojke. Nu bor jag med dem, går i skolan som vilken pojke som helst, hjälper till med att uppfostra mina "småsyskon" Ebony Vilda Cayenne, Indigo Lotus Orion och Nirali Eden Nirvana. Det enda jag har kvar, föutom minnena, av min uppväxt, är min passion för magi och min duva Pavo. Må han följa mig genom livet som den följeslagare han utsågs till och må Indigo bli den lilla vapendragare jag har planerat för. Här befinner jag mig nu, 15 människoår gammal och med hela livet framför mig...

Digital kanaler
 
www.adrianvidela.com

 

adrian_videla_midvinterglod.jpg

Storskogens Hästturer, Halls Gård | Hassela

Storskogens Hästturer: Första slädturen! 

Storskogens Hästturer: Första slädturen! 

I år kommer Midvinterglöd att höra hovtramp av islandshästar på gården när Storskogens Hästturer besöker vår julmarknad. Våra besökare kan prova på kortare ridturer i vinterlandskapet och vi håller många tummar och tår för att vintern skall lägga ett tjockt vackert vitt täcke av snö på marken, för då kan vi även ha turen att få höra bjällerklang från slädarna som dras av de vackra fyrbenta. Vi ser framemot Kung Bores ankomst och lägger in en beställning på ett gnistrande snötäckt Midvinterglöd!


Så här beskriver Storskogens Hästturer sig själva: 

På gården bor Elin och Grover med barnen Ester och Ozzie. Några hundar, två katter, en kanin, hamster och ett härligt gäng med hästar. Djuren ger oss så mycket glädje. Alla är dom lika viktiga för oss. Vi har bedrivit turistverksamhet i 7 år. Började vår verksamhet med häst och slädturer i samarbete med Hassela Ski Resort,

2010 flyttade vi till gården Halls och där bor vi nu i dag. Halls är en Hälsingegård med anor från 16-1700-tal. Gården har ett flertal fina byggnader. Alla i fint skick. På gården har vi nu utvecklat vår verksamhet med turridning på Islandshästar och en bakstuga. Vi bedriver även uppfödning av regnbågslax, den har dock varit vilande sommaren 2013 men kommer att tas upp igen 2014. Varje år kör vi även vår julmarknad på första advent och musikkvällar på sommaren. Våra turer med islandshäst tar er ut på en fantastisk tur i vacker omgivning, våra turer går utmärkt att kombinera med ridning och körning. Vilket gör att alla kan följa med, gammal som ung. Ett perfekt utflyktsmål med hela familjen, med en mysig fika ute i skogen. Vintertid har vi ett bra samarbete med Hassela Ski Resort, där finns vi hela vintern. 

Under vintertid kör vi även slädturer hemma från gården, en fantastisk upplevelse att krypa ner i släden under fällen och höra ljudet av skakelklockan, hästens frustande när den går fram genom ett vintervackert landskap. Har kunden egna önskemål så löser vi det. vi ordnar personalfester, möhippor, bröllopskörning, m.m. Våra hästar går att boka till det mesta !Välkommen till en levande Hälsinge Gård vackert belägen vid Hasselasjön längs väg 307.


Kontakt
Elin Östberg
elin@storskogenshastturer.com

Digitala kanaler
Hemsida
Facebook


Lilla Trolska Skogen hälsar på med sin hustomte | Mellanfjärden

Trolska Skogens hustomte besöker Midvinterglöd!  www.trolskaskogen.se

Trolska Skogens hustomte besöker Midvinterglöd! www.trolskaskogen.se

Midvinterglöd riktar sig till gammal som ung, det är en dag fylld med upplevelser för alla åldrar. För de allra yngsta så kommer Trolska Skogens hustomte på besök i år till Midvinterglöd. Med sig har han stubbar, svampar och lådor med pyssel för barnen!

Om Trolska Skogen

Trolska Skogen - här möter du sagan i verkligheten

Trolska skogen är ett familjeresmål i Mellanfjärden i Hälsingland. Vi har öppet dagligen under sommarsäsongen. Under övriga året finns det möjlighet att boka guidade turer. 

Trolska skogen hälsar på under Midvinterglöd. www.trolskaskogen.se

Ta med hela familjen på ett skogsäventyr i Trolska Skogen. Här upplever du sagan på egen hand i din egen takt. Vindlande stigar tar dig till gästfria tomtar och rakt in i trollfamiljens boning. Som besökare i trolska skogen får du en spännande uppgift att lösa. Du kan också boka häst och vagn och guidad tur.

Under den första säsongen 2011 lockade Trolska Skogen över 6000 besökare och 2012 mer än fördubblades besökarantalet. Trolska skogen drivs av Mellanfjärdens teaterförening. 

Trolska skogen gästar olika evenemang med sin mobila lilla trolska skog! I år gästar Trolska skogen Midvinterglöd! www.trolskaskogen.se

Kontakt
Helena Brusell
info@trolskaskogen.se

Digitala kanaler
Hemsida
Facebook


Lajv rollspel - den ljusbärande ryttaren möter ett väsen av mörker! | Nordanstig

Vi har äran att stolt presentera att följande akt kommer att medverka på Midvinterglöd. Vi kommer nämligen att få ta del av ett lajv rollspel / en fantasyshow med skådespelerskan Elena Gradin och stuntkvinnan / dramapedagogen Hanna-Karin Berglund från Nordanstig! Vokalgruppen Dimmerar´yn kommer även att ha några finger med i spelet. 

Illustration av Jennifer Wiking. http://www.facebook.com/JenniferWikingIllustrations

I de mörkaste vrårna av Värmlandskogarna sammanfördes dessa två, insikten om att de gått om varandra hemmavid skulle få dem att bli ett oskiljaktigt par. Utbildningen som gav en grund inom musikteatern ledde till en resa över Östersjön för att upptäcka stagefightens ädla konst. Förutom teatern hade de sången och kärleken för hästarna gemensamt, och trots sina likheter kompletterar de varandra med otroliga olikheter vilket gjorde att de efter året tillsammans gick skilda vägar.

Varje sekel då solstormarna är höga, planeten Venus är nära och norrskenet lätt att skåda fylls brunnen av magi åter och varje gång står en kamp som avgör världens öde. Två kämpar, två svärd, en kraft. Tiden är inne
— Skogsväsen

H-K tog kurser i stunt, utbildade sig till dramapedagog, jobbade som sånglärare och solist, samt arbetade med hästar, men alltid med drömmen om att bli sin egen och få slå ihop alla sina kunskaper i ett. Parallellt flydde Elena landet för att prova på livet i USA, de kommande två åren fick henne till sist att ta modet till sig att utveckla sitt intresse för skådespeleriet, där av ett år på Calle flygare teaterskola i Stockholm samt 18 månader på Skara skolscen. Men som i alla sagor gjorde hemtrakterna till slut sin rätt och nu är de åter förenade för att gemensamt bygga upp det de alltid drömt om. Möjligheten att kombinera alla sina färdigheter i ett och samma koncept.  

Vi välkomnar er till Midvinterglöd och premiären av vår show! Tidpunkt för vår show under Midvinterglöd
är Kl. 15:15 - 15:30, missa inte oss då!

Det förekommer en del scener av våldsam karaktär där våra kämpar utför s.k "Stage fight"  vi rekommenderar därmed att barn under 11 år är i föräldrars sällskap"
 

Kontakt
Elena Gradin
elenagradin@hotmail.com
070-3872420

Hanna-Karin Berglund
hanna-karin@hotmail.com
070-2384117


Thomas von Wachenfeldt - Fiolspel och berättelser ur folktraditionen | Gränsfors

Rikspelman Thomas von Wachenfeldt kommer med sin fiol och sin röst berätta historier ur folktradition och bjuda våra besökare på en resa genom tiderna. Foto: Thomas von Wachenfeldt

Thomas von Wachenfeldt har en rik bakgrund avseende att komponera-, producera och framföra musik, huvudsakligen med fiol och gitarr som sina främsta instrument. Thomas forskar i musikpedagogik vid Luleå Tekniska Universitet. Thomas undervisar även i Musikhistoria, Ensemble och Violin vid Framnäs Folkhögskola, samt Musikteori vid Bollnäs Folkhögskola.

Thomas von Wachenfeldt. www.wachenfeldt.org
Foto: Petra Shara Stoor 

Han har en mångårig karriär som musiker inom främst konst- och folkmusik, men även inom extremare hårdrock. Han har även arbetat med artister inom de flesta genrer som arrangör och musiker. Thomas har också lett workshops och kurser i främst folkmusik runt om i Sverige men även i bl.a. Frankrike, Finland, U.S.A. och England.

Thomas har också släppt det uppskattade soloalbumet "Malleus Clericum", på vilket han med fiolen tar sig an det esoteriska arvet inom folkmusiken.

Läs mer om Thomas:

www.senzavib.com
www.wachenfeldt.org


Sångerskan och dansaren Ronja Grafström | Sundsvall

Ronja Grafström

Vi har glädjen att  hälsa sångerskan och dansaren Ronja Grafström välkommen till Midvinterglöd!

Ronja snubblade in på folkdansen via Skönborgs folkdanslag, ett ungdomsdanslag i Sundsvall och har alltid haft ett musikaliskt sinne. Förutom att dansa så spelar hon fiol och sjunger gärna folkliga visor. 
Ronja kommer ni att finna skönsjungandes i "Skallhäxans krypin" på övre våningen i vår loge.

Ronja kan ni lyssna på kl. 15:30-16:00 samt även kl. 17:00-17:20!

Glödhett välkommen till Midvinterglöd Ronja!


Sätt er ned vid eldens värme och följ med i sagornas värld med Monika Westin! | Mellanfjärden / Nordanstig

Vi vill hälsa berätterskan Monika Westin glödhett välkommen till Midvinterglöd! Monika finner ni sittandes utanför logen vid skenet och värmen av en eldtunna. Slå er ner en stund och värm er vid hennes eldtunna och låt henne föra er in i folktron, sagornas och fantasiernas värld! 

"Det var och det var inte."  På berättelsens vingar kan du följa med Monika Westin på upptäcksfärd genom folktrons magiska rum. Slå dig ned vid elden en stund och besök rummen mellan sant & osant, skönhet & grymhet, öde & lycka. Monika är berättare med rötterna i den mustiga folktrons berättelser. Hon främjar det muntliga berättandet varhelst hon kommer åt.

Det är en av anledningarna till att hon år 2011 utsågs till Mickelpristagare vid Ljungby Berättarfestival. Nu bor Monika i Mellanfjärden och skördar berättelser i de hälsingska skogarna. Låna ut ditt lyssnande öra till orden som sprakar, gnistrar och glöder.

Monika Westin berättar sagor vid elden.